Pozvánka na přednášky v Josefově

Sedmého, třináctého a jednadvacátého června se v Josefově uskuteční tři zajímavé přednášky. Nepíši to proto, že jednu z nich obstarávám já – ale hlavně, abych vás pozval na zbylé dvě – přednášku doktorky Martiny Ondo Grečenkové z Historického modulu naší Fakuly humanitních studií UK a potom přednášku profesora Jiřího Škabrady z Ústavu památkové péče ČVUT. Více na pozvánce, kterou připravilo josefovské sdružení Ravelin XIV.

Anotace přednášky PhDr. Martiny Ondo Grečenkové, Ph.D.

Filozofové v uniformě: Josef II. a jeho vojáci ve francouzské osvícenské propagandě

Ve druhé polovině 18. století se habsburská monarchie a její osvícenská vláda staly pro Francouze jakousi „laboratoří“, v níž se prověřují teorie o ideálním státě. Současně tento obraz habsburských dědičných zemí sehrál roli účinného nástroje v „boji“ francouzských osvícenců proti jejich vládě a stal se oblíbeným argumentem rodícího se veřejného mínění.

V přednášce se zaměříme na málo známé a neznámé historické dokumenty, anekdoty, zprávy z vojenských misí, cestopisy francouzského původu, na nichž si ukážeme některé z možných variant představ habsburské monarchie, císaře Josefa II. a jeho vojska ve francouzském dobovém povědomí. Tím se dobereme k alternativnímu pohledu na kontext vzniku a života pevnosti Josefov v 18. století.

Napsat komentář